Ganat

I když jsou peníze všude kolem nás, ne každý z nás jich má tolik, kolik jich potřebuje mít. A je nasnadě, že něco podobného není ani trochu dobrá zpráva.

Zboží

IBC kontejner slouží pro přepravu tekutých potravin


Kdyby vám někdo zadal úkol přepravovat na dlouhé vzdálenosti potravinářské výrobky v podobě tekutin, jak byste to vyřešili? Není to snadný úkol, protože do hry vstupuje více faktorů:

Kontakt s potravinami – v první řadě musí jít o materiál, který potraviny nekontaminuje žádnými nežádoucími toxickými chemikáliemi, a zároveň je neovlivňuje, co se týče zápachu. Z tohoto předpokladu se musí bezpodmínečně vycházet. Tekuté potraviny obsahují různé sloučeniny kyselé povahy, např. ovocné a zeleninové šťávy, a v průběhu transportu musí být zachována jejich původní jakost. Toto kritérium splňuje například vnitřní jednorázová vložka z plastické hmoty pro IBC nádrže.

přeprava rajčat

Pevný obal – jestliže umístíme vnitřní vložku do IBC kontejneru, musí jít o velmi bezpečný a pevný vnější obal. Pro přepravu tekutých potravin se využívají boxy o objemu 1000 litrů, což je v přepočtu na hmotnost váha přibližně jedné tuny. Obal kontejneru musí zvládnout i pohyb tekutin uvnitř v průběhu přepravy, kdy dochází k různým otřesům a rázovým vlnám.

Stohovatelnost – kontejnery o objemu tisíc litrů se však nepřepravují jednotlivě pouze vedle sebe, tím by celý proces ztrácel na rentabilitě. Velmi důležitým prvkem je stopovatelnost několika kontejnerů na sebe, což ovšem klade ještě vyšší nároky na nosnost celé konstrukce. Jestliže umístíme na sebe pět kontejnerů, ten spodní musí unést celkovou hmotnost pěti tun.

tekuté a sypké potraviny

Skladnost – obrovskou výhodou IBC kontejnerů je možnost skládání do plochého kvádru, čímž se významně ušetří skladovací objem v případě prázdných a prozatím nevyužitých obalů.

Snadná údržba – Plastový výlisek IBC nádrže https://www.schoellerallibert.com/cz/produkty/ibc-kontejnery/ je zhotoven s hladkým povrchem, který se velmi snadno čistí od různých kontaminantů běžnými čisticími a desinfekčními prostředky. Tím je zaručena čistota v průběhu přepravy, což je pro potravinářské výrobky základním předpokladem úspěšného logistického postupu.